Przeglądaj wersję html pliku:

WYZNACZANIE LEPKOŚCI WZGLĘDNEJ METODĄ ENGLERA


Wyznaczanie lepkości względnej metodą Englera Data
‘97







1.RODZAJE LEPKOŚCI

2.LEPKOŚĆ WZGLĘDNA

3.STAŁA ENGLERA

4.BUDOWA WISKOZYMETRU ENGLERA

RODZAJE LEPKOŚCI

Rozróżnia się następujące rodzaje lepkości:

-dynamiczna

-kinetyczna

-względna

Lepkość dynamiczna jest to współczynnik tarcia wewnątrz
powstającego podczas przesuwania się względem siebie dwóch
równoległych warstewek cieczy(().

Lepkość kinetyczna r -jest stosunkiem lepkości dynamicznej w
temperaturze pomiaru do l gęstości lepkości cieczy
wzorcowej(najczęściej wody) w tej samej temperaturze.

LEPKOŚĆ WZGLĘDNA

.Jednostką lepkości względnej przy pomiarze metodą Englera jest
tzw. stopień Englera [(E].

STAŁA ENGLERA

Stała Englera -czas wypływu wiskozymetru 200ml wody destylowanej w
temperaturze 20(C jest wielkością stałą, właściwą dla każdego
przyrządu i stanowi jego stałą. Zwykle wynosi ona ok.50-52sek. W tym
celu najpierw wymywa się dokładnie przyrząd eterem a następnie
alkoholem i wodą. Zwracając uwagę na czystość rurki wypływowej. Do
zamykania bierze się czysty nie przesiąkający olejem patyczek.
Przyrząd ustawia się pionowo aby 240ml wody destylowanej dochodziło
do haczyków. Woda ma temperaturę 20(C.

LEPKOŚCIOMIERZ

Lepkościomierz składa się ze zbiornika mosiężnego N wewnątrz
pozłacanego i polerowanego umieszczonego współosiowo w mosiężnej
łaźni wodnej K z mieszadłem M. W środku dna zbiornika znajduje się
kapilara platynowa O zamykana zatyczką Z. Trzy haczyki h przylutowane
do zewnętrznej ścianki zbiornika określa poziom 240ml oleju. Zbiornik
jest zamykany pokrywą z otworami na termometr i zatyczkę, ogrzewane
jest grzejnikiem elektrycznym z regulacją temperatury.

Do wyposażenia aparatu należą:

-do pomiaru temperatury oleju

- do pomiaru temperatury łaźni

-kolba z wzorcami na wlew w temperaturze 20(C posiadająca kreski
oznaczające 100,200,240ml.

-sekundomierz

 
statystyka