Przeglądaj wersję html pliku:
Grupa:
12
Imię i Nazwisko:
Piotr Chabowski Wydział:
Elektryczny P.Sz.
Nr ćwiczenia:
115
Temat ćwiczenia:
Pomiar współczynnika lepkości cieczy za pomocą wiskozymetru
Hopplera.
Data:
20.04.1996
Ocena: Podpis
Pomiar współczynnika lepkości cieczy przy pomocy wiskozymetru
Hopplera polega na mierzeniu czasu opadania kulki w cylindrycznej,
nachylonej do pionu pod kątem 10o rurze napełnionej badaną cieczą.
Element grzejny wbudowany do wiskozymetru umożliwia pomiar lepkości
dla różnych temperatur. Średnica kulki jest zbliżona do średnicy
rury i słuszność zachowuje ogólna zależność wynikająca z
równania:
oraz:
a mianowicie:
gdzie:
( - współczynnik lepkości badanej cieczy
t - czas spadania kulki
( - gęstość kulki
(1 - gęstość cieczy
K - stała kulki.
Stałą kulki K można wyznaczyć stosując ciecz o znanej
lepkości i gęstości i mierząc czas kulki. Gdy znana jest stała K1
dla jednej kulki, to stosując drugą kulkę o tej samej gęstości
możemy wyznaczyć dla niej stałą K2 z zależności:
.
Wartości tych stałych podane są w opisie przyrządu.
Cylinder z cieczą badaną jest otoczony płaszczem cieczy
termostatującej. Dla poszczególnych zakresów temperatur stosuje się
różne ciecze:
+1 - +95oC - woda destylowana
+80 - +150oC - gliceryna
-60 - +30oC - alkohol etylowy lub metylowy.
Komplet dziesięciu termometrów o różnych zakresach umożliwia pomiar
lepkości w szerokim zakresie temperatur od -60 do +150oC.
Komplet sześciu kul daje możność pomiaru lepkości bardzo różnych
cieczy, a nawet gazów.
Najdokładniejsze pomiary osiąga się przy współpracy wiskozymetru
Hopplera z ultra termostatem. Ciecz termostatująca o temperaturze
utrzymywanej z dokładnością rzędu 0.05oC cyrkuluje między
zbiornikiem termostatu i płaszczem termostatującym wiskozymetru.
Przyczyną cyrkulacji cieczy jest pompka wirnikowa termostatu związana
z ruchem jego mieszadła.
Do regulacji temperatury służy termometr kontaktowy w termostacie
sterującym pracą przerywacza rtęciowego w obwodzie grzejnika
termostatu.
Tabela pomiarowa:
Lp T[oC]
1
2
3
4
5 tśr (T (T ((
1 28 91 90 91 91 90 90.6 9.58 0.7962
0.0107
2 33 85 83 83 85 84 84.0 9.56 0.7386
0.0105
3 38 76 76 77 76 76 76.2 9.54 0.6702
0.0104
4 43 70 69 69 70 70 69.6 9.51 0.6124
0.0097
5 48 64 64 63 63 64 63.6 9.49 0.5598
0.0097
6 53 59 58 58 59 58 58.4 9.47 0.5142
0.0100
7 58 55 53 53 53 54 53.6 9.44 0.4721
0.0099
8 63 49 49 48 49 49 48.8 9.42 0.4299
0.0098
Wyznaczyliśmy czas średni tśr opadania kulki
Współczynnik lepkości dla każdej temperatury obliczam ze wzoru:
gdzie:
K - stała kulki K=1.224 CP. Cm3/gs
t - czas opadania kulki
( - gęstość kulki
(T - gęstość cieczy
Czyli najpierw wyliczamy (T dla poszczególnych temperatur pomiarowych
ze wzoru:
gdzie:
(0 - gęstość cieczy w temp. 25oC
( - współczynnik rozszerzalności objętościowej cieczy
Dla oleju mineralnego:
( = 0.96 (/cm3
( = 5.0 10-4 deg-1
(T = T - T0 , T0 = 25oC
Obliczamy (T:
Wniosek:
Wraz z podwyższeniem temperatury gęstość badanej cieczy maleje.
g/cm3 = 0.958 10-3 = 9.58 10-4 kg/m3
1 kg - 1000 g
1 m3 -1000000 cm3
następnie obliczam ( :
Wniosek:
Współczynnik lepkości maleje wraz ze wzrostem temperatury.
Dyskusja błędów:
Wiskozymetr Hopplera jest przyrządem precyzyjnym pozwalającym
osiągnąć dużą dokładność pomiaru. Granica błędu waha się od (
0.5 do 2 % w zależności od średnicy kulki. Przyrząd jest tak
dokładny, że przy zmianie temperatury o setne stopnia odbija się na
czasie opadania kulki.
Obliczam błąd metodą różniczki zupełnej:
czyli:
czyli:
czyli:
czyli:
czyli:
czyli:
czyli:
czyli:
Wykresy:
Nr pomiaru
1 -0.228 0.036 3.32 10-3
2 -0.303 0.030 3.27 10-3
3 -0.400 0.026 3.22 10-3
4 -0.490 0.023 3.16 10-3
5 -0.580 0.021 3.12 10-3
6 -0.665 0.019 3.07 10-3
7 -0.750 0.017 3.02 10-3
8 -0.844 0.016 2.98 10-3
Regresja liniowa:
aa115
Grupa:
12
Imię i Nazwisko:
Piotr Chabowski Wydział:
Elektryczny P.Sz.
Nr ćwiczenia:
115
Temat ćwiczenia:
Pomiar współczynnika lepkości cieczy za pomocą wiskozymetru
Hopplera.
Data:
20.04.1996
Ocena: Podpis
Pomiar współczynnika lepkości cieczy przy pomocy wiskozymetru
Hopplera polega na mierzeniu czasu opadania kulki w cylindrycznej,
nachylonej do pionu pod kątem 10o rurze napełnionej badaną cieczą.
Element grzejny wbudowany do wiskozymetru umożliwia pomiar lepkości
dla różnych temperatur. Średnica kulki jest zbliżona do średnicy
rury i słuszność zachowuje ogólna zależność wynikająca z
równania:
oraz:
a mianowicie:
gdzie:
( - współczynnik lepkości badanej cieczy
t - czas spadania kulki
( - gęstość kulki
(1 - gęstość cieczy
K - stała kulki.
Stałą kulki K można wyznaczyć stosując ciecz o znanej
lepkości i gęstości i mierząc czas kulki. Gdy znana jest stała K1
dla jednej kulki, to stosując drugą kulkę o tej samej gęstości
możemy wyznaczyć dla niej stałą K2 z zależności:
.
Wartości tych stałych podane są w opisie przyrządu.
Cylinder z cieczą badaną jest otoczony płaszczem cieczy
termostatującej. Dla poszczególnych zakresów temperatur stosuje się
różne ciecze:
+1 - +95oC - woda destylowana
+80 - +150oC - gliceryna
-60 - +30oC - alkohol etylowy lub metylowy.
Komplet dziesięciu termometrów o różnych zakresach umożliwia pomiar
lepkości w szerokim zakresie temperatur od -60 do +150oC.
Komplet sześciu kul daje możność pomiaru lepkości bardzo różnych
cieczy, a nawet gazów.
Najdokładniejsze pomiary osiąga się przy współpracy wiskozymetru
Hopplera z ultra termostatem. Ciecz termostatująca o temperaturze
utrzymywanej z dokładnością rzędu 0.05oC cyrkuluje między
zbiornikiem termostatu i płaszczem termostatującym wiskozymetru.
Przyczyną cyrkulacji cieczy jest pompka wirnikowa termostatu związana
z ruchem jego mieszadła.
Do regulacji temperatury służy termometr kontaktowy w termostacie
sterującym pracą przerywacza rtęciowego w obwodzie grzejnika
termostatu.
Tabela pomiarowa:
Lp T[oC]
1
2
3
4
5 tśr (T (T ((
1 28 91 90 91 91 90 90.6 9.58 0.7962
0.0107
2 33 85 83 83 85 84 84.0 9.56 0.7386
0.0105
3 38 76 76 77 76 76 76.2 9.54 0.6702
0.0104
4 43 70 69 69 70 70 69.6 9.51 0.6124
0.0097
5 48 64 64 63 63 64 63.6 9.49 0.5598
0.0097
6 53 59 58 58 59 58 58.4 9.47 0.5142
0.0100
7 58 55 53 53 53 54 53.6 9.44 0.4721
0.0099
8 63 49 49 48 49 49 48.8 9.42 0.4299
0.0098
Wyznaczyliśmy czas średni tśr opadania kulki
Współczynnik lepkości dla każdej temperatury obliczam ze wzoru:
gdzie:
K - stała kulki K=1.224 CP. Cm3/gs
t - czas opadania kulki
( - gęstość kulki
(T - gęstość cieczy
Czyli najpierw wyliczamy (T dla poszczególnych temperatur pomiarowych
ze wzoru:
gdzie:
(0 - gęstość cieczy w temp. 25oC
( - współczynnik rozszerzalności objętościowej cieczy
Dla oleju mineralnego:
( = 0.96 (/cm3
( = 5.0 10-4 deg-1
(T = T - T0 , T0 = 25oC
Obliczamy (T:
Wniosek:
Wraz z podwyższeniem temperatury gęstość badanej cieczy maleje.
g/cm3 = 0.958 10-3 = 9.58 10-4 kg/m3
1 kg - 1000 g
1 m3 -1000000 cm3
następnie obliczam ( :
Wniosek:
Współczynnik lepkości maleje wraz ze wzrostem temperatury.
Dyskusja błędów:
Wiskozymetr Hopplera jest przyrządem precyzyjnym pozwalającym
osiągnąć dużą dokładność pomiaru. Granica błędu waha się od (
0.5 do 2 % w zależności od średnicy kulki. Przyrząd jest tak
dokładny, że przy zmianie temperatury o setne stopnia odbija się na
czasie opadania kulki.
Obliczam błąd metodą różniczki zupełnej:
czyli:
czyli:
czyli:
czyli:
czyli:
czyli:
czyli:
czyli:
Wykresy:
Nr pomiaru
1 -0.228 0.036 3.32 10-3
2 -0.303 0.030 3.27 10-3
3 -0.400 0.026 3.22 10-3
4 -0.490 0.023 3.16 10-3
5 -0.580 0.021 3.12 10-3
6 -0.665 0.019 3.07 10-3
7 -0.750 0.017 3.02 10-3
8 -0.844 0.016 2.98 10-3
Regresja liniowa: