Przeglądaj wersję html pliku:

FIZ115


Sprawozdanie z wykonania ćwiczenia nr 115.

TEMAT : Pomiar współczynnika lepkości cieczy za pomocą wiskozymetru
Höpplera

IMIĘ I NAZWISKO : Jacek Szulc

WYDZIAŁ : Elektryczny SEMESTR : zimowy ROK AKADEMICKI : 1995/96

ZESPÓŁ : nr 11 DATA WYKONANIA : 10 listopada 1995 roku

OCENA : PODPIS :



1.PODSTAWY TEORETYCZNE

Pomiar współczynnika lepkości za pomocą wiskozymetru Hopplera
polega na mierzeniu czasu opadania kulki w cylindrycznej, nachylonej do
pionu pod kątem 10( rurze napełnionej badaną cieczą. Element
grzejny wbudowany do wiskozymetru umożliwia pomiar lepkości dla
różnych temp. Średnica kulki jest zbliżona do średnicy rury i
słuszność zachowuje ogólna zależność wynikająca z równań:



a mianowicie:



gdzie ( - współczynnik lepkości cieczy badanej,

t - czas spadania kulki,

( - gęstość kulki,

(1 - gęstość cieczy,

K - stała kulki.

,

Stałą kulki K można wyznaczyć stosując ciecz o znanej lepkości i
gęstości i mierząc czas opadania kulki. Gdy znana jest stała K1 dla
jednej kulki, to stosując drugą kulkę o tej samej gęstości łatwo
można wyznaczyć dla niej stałą K2, z zależności:



Wartości tych stałych podane są w opisie przyrządu.

ąca o temp. utrzymywanej z dokładnością rzędu 0.05(C cyrkuluje
między zbiornikiem termostatu i płaszczem termostatującym
wiskozymetru. Przyczyną cyrkulacji cieczy jest pompka wirnikowa
termostatu związana z ruchem jego mieszadła.

Do regulacji temp. służy termometr kontaktowy w termostacie
sterujący pracą przerywacza rtęciowego w obwodzie grzejnika
termostatu.



KOLEJNOŚĆ CZYNNOŚCI:

Ustawić wiskozymetr na jasnym tle i sprawdzić połączenie z
termostatem.

Sprawdzić wypoziomowanie na poziomnicy.

Odczytać temp. na termometrze.

Odaretować wiskozymetr przez wykręcanie śruby, obrócić o 180( i
poczekać do momentu opadnięcia kulki na dno.

Ponownie obrócić wiskozymetr o 180( i zaaretować w położeniu
pomiarowym.

Pięciokrotnie zmierzyć czas opadania kulki od punktu A do punktu B i
obliczyć czas średni.

Włączyć element grzejny termostatu i mieszadło zapewniające
ciągły przepływ cieczy termostatującej.

Ustawić za pomocą termometru kontaktowego termostatu żądaną temp.
(po uprzednim sprawdzeniu zakresu pomiarowego termometru).

Poczekać do chwili uzyskania żądanej temp. i dokonać jej odczytu na
termometrze.

Dla kilku temp. zmierzyć po pięć razy czasy opadania kulek i
obliczyć czasy średnie oraz lepkość.



UWAGA: Przed przystąpieniem do pracy z termostatem, zapoznać się z
jego instrukcją obsługi. Ponieważ napełnianie rurki pomiarowej
badaną cieczą oraz dobór kulki są sprawą kłopotliwą i
wymagającą pewnej wprawy, czynności tych w niniejszym ćwiczeniu nie
wykonuje się, stąd pominięcie jej w opisie ćwiczenia.



OCENA METODY POMIAROWEJ:

Wiskozymetr Hopplera jest przyrządem precyzyjnym pozwalającym
osiągnąć dużą dokładność pomiaru. Granica błędu waha się od
(0.5 do (2% w zależności od średnicy kulki. Bardzo istotne jest
odpowiednie dobranie kulki, gdyż zbyt duża prędkość opadania tejże
pociąga za sobą ruch burzliwy cieczy badanej i z nim zawyżone
wartości dla współczynnika lepkości. Przy zachowaniu jednakowych
warunków pomiaru uzyskuje się powtarzalne wyniki. Przyrząd jest tak
dokładny, że już zmiana temp. o setne stopnia odbija się na czasie
opadania kulki.

2. TABELA POMIAROWA

L.p. T t [s] tśr ( (T ((

[0C] 1 2 3 4 5 [s] Ns/m2 kg/m3 Ns/m2

1 25 101 99 100 99 99 99.6 0.874 957.6

2 31 92 91 89 91 89 90.4 0.794 957.12

3 35 82 82 81 80 79 80.8 0.709 958.08

4 40 73 74 75 74 74 74 0.65 957.6

5 45 68 67 67 66 67 67 0.588 957.6

6 52 59 60 58 59 59 59 0.518 956.64

7 55 55 55 56 54 55 55 0.483 958.56

8 60 51 52 51 50 50 50.8 0.446 957.6



STRONA \# "'Strona: '#'

 
statystyka